Zawód: kucharz Drukuj Poleć znajomemu

Zawód: kucharz

Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką. Przygotowanie posiłku jest jak malowanie: nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niepowtarzalna osobowość, indywidualne podejście do gotowania, stosowanie różnych technik, przesądza o wyjątkowości jego "dzieła". Nie ma dwóch takich samych kuchni.

Dzień zaczynał o 7 rano. W pracy musiał być o 8 rano, mimo że restauracja była otwierana dopiero o 11. Pracował 12 godzin dziennie, do 20 lub - aż do ostatniego gościa. Czasem nawet do 23. Po ciężkim dniu pracy miał 24 godziny wolnego. I tak przez cały rok. Święta i dni wolne często spędzał w pracy.

Hobby.... - Zawsze interesowało mnie pichcenie, najpierw było to tylko hobby i gotowanie w domu - opowiada Adam Wesołowski, dawny szef kuchni restauracji Szanghaj. Pierwszy, zawodowy kontakt z gotowaniem, miał w szkole, w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie (znana jako "szkoła gastronomiczna na Poznańskiej"). Kierował pracą 11 osób. W restauracji Szanghaj przeszedł wszystkie szczeble kariery zawodowej kucharza. Nie pracował tylko na "zmywaku". Mimo, że był w kuchni "najstarszy stopniem", zdarzało mu się gotować, a szczególnie przyrządzać dania specjalne. Wspólnie z szefową układa menu.

Pasja...
Przygotowanie potraw to raczej tworzenie, wymyślanie czegoś nowego, zmienianie już istniejącego, eksperymentowanie.... Gotowanie daje możliwość wykazania się osobom mającym talent, jednakże wymaga to sporo czasu. Ale chyba warto, bo kucharz z wyobraźnią może ugotować wszystko to, o czym zamarzy. - Eksperymentuję,  nigdy nie trzymam się sztywno przepisów i dzięki temu powstają nowe potrawy. Moją ulubioną są żeberka w sosie słodko-kwaśnym z dużą ilością czosnku - zwierzał się nasz szef kuchni.

Praca...- Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, lecz najważniejsza jest praktyka zdobyta w pracy. Najwięcej nauczyłem się pracując w kuchni - mówi Adam Wesołowski. Lubi ostrą i nietypową kuchnię, dlatego wybrał pracę w kuchni restauracji chińskiej. - Ale w okresie przedświątecznym układam specjalne menu świąteczne złożone z dań kuchni polskiej.

Mimo że lubi zjeść, w trakcie gotowania tylko próbuje, nie podjada! Nie widzi żadnej różnicy między kobietą i mężczyzną w kuchni. - Zmysł smaku nie zależy przecież od płci! - wyjaśnia.

A jakie są minusy zawodu kucharza? Zna tylko jeden: wykorzystywanie go w domu, do gotowania, jeśli nawet nie codziennie, to na święta i wszelkie imprezy. No ale, kto, jeśli nie zawodowy kucharz, zapewnić może gościom najwyszukańsze i najlepsze smaki?

Żeby zostać dobrym kucharzem trzeba sprostać wielu wymaganiom fizycznym, zdrowotnym a nawet psychologicznym. Nierzadko pracuje się w dużym tempie i stresie, a przede wszystkim na stojąco i w pomieszczeniach zamkniętych, w których panuje wysoka temperatura i duża wilgotność powietrza. Trzeba sie liczyć z koniecznością pracy zmianowej, także dłuższej oraz w niedziele i święta. Do tego pracuje się zespołowo - więc trzeba lubić pracę z ludźmi.

 

Komentarze  

 
0 #9 Rico 2014-04-11 20:49
I've learn several just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.

I surprise hhow a lot attempt you set to create any suhch great informative web site.


my website; tłumaczenia Warszawa: luckyluke.com.pl/
Cytować
 
 
0 #8 majdan2414 2013-07-15 12:12
witam was powiem wam tylko ze kucharz uczy sie cale zycie i nie wazne czy facet czy kobieta takze moze zostac szefowa kuchni do fakt faceci maja lepszy zmysl smaku ale kobiety tez sobie radza zycze wiele osiagniedz na kuchni i pozdrawiam Radek
Cytować
 
 
0 #7 Sonja 2013-03-03 08:59
Chyba, na tej stronie powinno się, pisać o gotowaniu i kucharzach, a nie o małżonkach i swoim życiu!
Cytować
 
 
+5 #6 Andrzej 2012-01-04 16:10
Witam,
chcesz uczyć się zawodu w Niemczech za darmo? Chcesz zarabiać w euro?
Wejdź na Europejski Serwis Edukacji Zawodowej.

Na Serwisie znajdziesz dużo informacji o bezpłatnej nauce w Niemczech.
Organizujemy również zawodowe kursy języka niemieckiego.
Przygotujemy Cię do wyjazdu do Niemiec.
Cytować
 
 
+3 #5 miras166 2011-01-24 16:23
Ciężki kawałek chleba... Ale to i tak cieszy;) uwielbiam przygotować jakieś indywidualne danie a potem słuchać opinii;)
Każdy jest w stanie sobie poradzić ale pamiętaj!! JEŚLI NIE MASZ POWOŁANIA TO NIE BĘDZIESZ WYJĄTKOWYM KUCHARZEM!! to jest trochę jak z księdzem;) trzeba to czuć... generalnie polecam!! a w szkole bierzcie udział w konkursach!! naprawdę sporo można się nauczyć!!:)
Cytować
 
 
-23 #4 Edward 2010-08-22 16:26
Juz niedlugo będe co dzień gotował Mojej Narzeczonej pyszne obiadki:) bede Jej robił pyszne sniadanka do łóżka:)Kocham Cię:*
Cytować
 
 
-27 #3 Edward 2010-08-22 16:24
Ja bardzo lubie gotować:) nauczylem Moja Narzeczoną robic pyszne spaghetii bolognese:) swietnie jej to wychodzi:) hmm w sumie to nie Tylko to jej swietnie wychodzi:) ale to juz nasza prywatna sprawa:)
Misiu......:) no chodź:) na chwile:) albo i dłużej:) Kocham Cię:*
Cytować
 
 
-23 #2 estella 2010-08-22 16:13
Faceci to najlepsi kucharze:0wiem bo moj narzeczony swietnie gotuje:)a niedlugo jako maz bedzie mi robil sniadania do łóżka:)a ja jako filozof i dziennikarkapos loze sie wyobraznia i odgadne jego marzenia:) misiu.....chodz.....
Cytować
 
 
+2 #1 małgorzata1234 2010-05-05 13:57
podziwiam. ucze sie w technikum gastronomicznym zdz w kraśniku. technikum 4 letnie jestem w 2 prawie 3 klasie. moim marzeniem jest zostac dobrym kucharzem mimo, ze jestem dziewczyną... podobno chętniej mezczyzni sa wybierani na szefa kuchni ;/ co dla mnie jest całkiem nie do pojęcia ;///
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież